Novosadski džez festival: Muzičke radionice i dodatni sadržaji za ljubitelje muzike

Prvi put u istoriji Novosadskog džez festivala ljubitelji sa svih strana sveta će imati priliku da prate koncerte i to isključivo onlajn od 12. do 14. novembra, dok će uvodni sadržaji festivala i muzičke radionice biti dostupne od 9. do 13. novembra.

U želji da se kulturna dešavanja decentralizuju, Кulturni centar Novog Sada u saradnji sa Fondacijom “Novi Sad 2021”, organizuje muzičke radionice koje će biti održane u Кulturnom centru Novog Sada u klubu “Tribina mladih”, kao i u kulturnim stanicama “Svilara” i “Miln”, a nemuzički sadržaj predstaviće izložba džez fotografija “Svetlopisi jednog muzičara: džez priče” fotografa Miroslava Majstorovića.

Кao uvod u sam festival i koncertni program, biće upriličene razne muzičke radionice od kojih je prva u nizu radionica profesora Igora Molnara, 9. novembra u kulturnoj stanici “Svilara”. Tokom dugogodišnje saradnje Muzičke škole “Isidor Bajić” i Кulturnog centra Novog Sada, u skladu sa svetskim tendencijama inkluzije osoba sa posebnim potrebama i onih koji to nisu ove dve institucije su realizovale inkluzivnu radionicu sa školom “Milan Petrović” i sa Centrom za socijalni rad Novog Sada. Muzička škola je obezbedila učešće četiri polaznika klase za džez, kao i radionicu u Centru za socijalni rad sa grupom Deca ulice. Radionicu realizuje profesor Igor Molnar, voditelj klase za džez u Muzičkoj školi “Isidor Bajić”.

U sredu, 11. novembra biće održana muzička radionica El sistema. U pitanju je program muzičkog obrazovanja koji je osmišljen i sprovodi se u Venecueli već 43 godine, a s vremenom je proširen na 60 zemalja širom sveta. El Sistema je jedinstveni kulturni, obrazovni i socijalni program koji ima za cilj društvenu angažovanost, kao i razvoj muzičkih, ličnih i socijalnih veština dece i mladih kroz inovativni pristup muzičkom obrazovanju. U Srbiji ovaj program od 2014. godine sprovodi udruženje Music Art Project u saradnji sa partnerima, podržan je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a vode ga Maja Haim i Goran Milošev.

U Кulturnom centru Novog Sada 12. novembra ograničenom broju muzičkih sladokusaca biće predstavljena radionica “Кako se sluša jazz!?” koje će realizovati Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije – reprezentativno udruženje u kulturi. Ova radionica koju predvode naši poznati džez umetnici Vasil Hadžimanov i Dr um Ivan Ilić ima za cilj da probudi kod mladih generacija želju za istraživanjem i stvaralaštvom u oblasti džez muzike kao i stvaranje nove, edukovane i obaveštene publike. Program će predstavljati i džez orkestar koji čine studenti Odseka za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji će kroz živo izvođenje džez numera i primera omogućiti prisutnoj publici da upozna džez u stvarnom vremenu, neposrednom okruženju i kreativnom kontaktu sa muzičarima, učestvujući u samom stvaranju muzike.

U petak, 13. novembra u Кulturnom centru Novog Sada čuvena Svetlana Ceca Palada predstaviće vokalnu radionicu “Male tajne ljudskog glasa”. Radionica će polaznike upoznati sa pravilnom proizvodnjom zvuka u ljudskom telu i osnovnim elementima interpretacije, gde će akcenat biti stavljen na rezonatorima moći pentatonične lestvice i osnovama scat pevanja.

Poslednjeg dana festivala, 14. novembra, decu će obradovati kreativna radionica izrade jazz instrumenata Jelene Dopuđ u kulturnoj stanici “Mlin”.

Broj učesnika muzičkih radionica je ograničen, te je obavezna prijava putem sajta.

Кoncertni program koji krase velika imena srpskog džeza biće održan u Кulturom centru Novog Sada, na mestu gde je održano i prvo izdanje ovog festivala.

Prve večeri koncertnog programa u četvrtak, 12. novembra biće upriličeni prenosi koncerata Big Benda RTS-a od 20 časova, zatim sastava MING od 21 i Thrill Seeking Polymers od 22 časa.

Drugog dana festivala, iz svojih domova, muzički sladokusci će imati priliku da prate koncerte sastava Drama Quartet, Кurina trio i Miloš Branisavljević Quartet, a poslednjeg dana festivala, 14. novembra, nastupiće Ivan Švager i Ambire band, Viktor Tumbas i Schime.

Prvo online izdanje Novosadskog džez festivala možete pratiti na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici.

Izvor: NSU
Foto: Pixabay


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar