Počelo Sterijino pozorje

Ovogodišnje, 64. po redu Sterijino pozorje u Novom Sadu svečano je sinoć na sceni Srpskog narodnog pozorišta besedom otvorila glumice Svetlana Bojković

Ove godine, po izboru selektora ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, dramaturga Svetislava Jovanova, u selekciji nacionalne drame biće izvedeno osam predstava, a publika će, do 3.juna, imati prilike da vidi predstave iz Srbije, Nemačke, Republike Srpske i Crne Gore. 
 
Čast da nastupi prve festivalske večeri pripala je predstavi Petrijin venac prema romanu Dragoslava Mihailovića, dramatizacija Mila Mašović-Nikolić, režija Boban Skerlić i u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.  
 
U okviru 64. Sterijinog pozorja, u foajeu Scene Pera Dobrinović u čast ovogodišnje dobitnice Sterijine nagrade za životno delo otvorena je izložba Svetlana Bojković - Umetnost glume i traganje za istinom, autora Zorana Maksimovića. 
 
-Pozorišna predstava, njeno stvaranje i izvođenje, liči na jednu malu državu u kojoj sve mora da funkcioniše da bi bila uspešna. Taj osećaj slobode, verujem, pored katarze i smeha, još jedan je motiv za opstajanje i dugovečnost pozorišta - rekla je Bojković.  
 
Svetalana Bojković je ovogodišnja laureatkinja Sterijine nagrade za naročite zasluge u unapređenju pozorišne umetnosti i kulture. 
 
Osim Petrijinog venca, u selekciji nacionalne drame, biće izvedene predstave - Zla žena Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i izvođenju Narodnog pozorišta u Subotici, Neustrašive - kao i sve slobodne devojke Tanje Šljivar, u režiji Salome Dastmalhi i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina. Publika će videti i predstavu Karolina Nojber Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, Hasanaginica prema motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Novosadskog pozorišta, Kozocid autorke i rediteljke Vide Ognjenović, u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica. 
 
U selekciji Krugovi publika ovogodišnjeg Sterijinog pozorja imaće prilike, između ostalog, da vidi predstave Kiklop, prema romanu Ranka Marinkovića, Itaka, prema Homerovoj Odiseji, Kuća lutaka. Lečenje Magde Fertač. 
 
  
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar