Sto godina Jovana Soldatovića

Povodom stogodišnjice rođenja velikog novosadskog umetnika, akademskog vajara Jovana Soldatovića, održan je program pod nazivom Sto godina Jovana Soldatovića. U galeriji Prometej, posetioci su mogli da vide izbor skulptura manjeg formata, seriju crteža i studija-predložaka za spomenike, filmski zapis o Jovanu Soldatoviću i fotografije najvažnijih Soldatovićevih izvedenih spomenika.

Ceo svoj stvaralački opus od preko stotinu postavljenih skulptura i spomen obeležja, Jovan Soldatović je posvetio borbi za mir i humanizaciju života na ovoj planeti. Bio je angažovan i upoznat sa dešavanjima u svetu, te je 1968. godine napravio veliku izložbu na Petrovaradinskoj tvrđavi u prilog povelji Ujedinjenih nacija u borbi za prava svih naroda i pojedinaca, na kojoj je dominirala skulptura „Figura sa mrtvim detetom”, visine 10 m. Soldatović je ovim gestom osudio zločin atomske kataklizme u Hirošimi i Nagasakiju. Takođe, 1972. godine je izveo još jednu umetničku akciju i apel „Dođe li rat, odoše ljudi”, kada je tvrđavu preplavio skulpturama ljudskih lobanja. Autor je brojnih poznatih skulptura i spomenika, a neki od najistaknutijih su: spomenik Đure Jakšića u Dunavskom parku u Novom Sadu, spomenik „Streljanim rodoljubima“ u Žablju 1962., spomenik žrtvama racije „Porodica“ u Novom Sadu 1971., spomenik žrtvama racije u Čurugu, spomenik deci - žrtvama racije „Majka i dete“ u Čurugu, Spomen-park na Sremskom frontu.

Bio je začetnik inicijative da se na Petrovaradinskoj tvrđavi uspostave umetnički ateljei, učestvovao je u formiranju Akademije umetnosti, a njegove skulpture predstavljane su na svetskim izložbama, i krase mnoga važna mesta u celom svetu.

-O njegovim delima koliko god da govorimo, čini se da je nedovoljno. Toliko toga vrednog je ostavio budućim generacijama i kroz izvanredan umetnički izraz, kroz formu skulpture predstavio važne društvene fenomene. Zaista je nemerljiv značaj Jovana Soldatovića za kulturu našeg grada, naše države, regiona i šire. Naša je dužnost da odamo počast začetniku moderne skulpture kod nas, čiji rad je prepoznat u čitavom svetu i koji je ostavio neizbrisive, poštovanja vredne, tragove u našoj istoriji – rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

U galeriji Prometej od 8. decembra zainteresovani građani moćiće da vide samostalnu izložbu sina Jovana Soldatovića, dr Srđana Soldatovića „Tragovi u vremenu znamen krsta“. 

 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar