U Srbiji sutra glasanje za predstavnike u Evropskom parlamentu

Hrvatski državljani u Srbiji moći će u nedelju, 26. maja, u prostorijama Konzularnog ureda Ambasade Hrvatske u Beogradu i Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici da glasaju za predstavnike te zemlje u Evropskom parlamentu, naveo je u saopštenju Komeserijat za izbelice i migracije Srbije. 

Svi punoletni državljani Hrvatske moći će da glasaju ukoliko u diplomatsko-konzularnim predstavništvima te zemlje zatraže potvrdu i sa sobom ponesu na uvid domovnicu i važeći dokument Srbije sa slikom, bez obzira da li su se do 15. maja registrovali ili ne. 
 
-S obzirom da među izbegličkom populacijom u Srbiji ima mnogo onih koji imaju državljanstvo Hrvatske, Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije podseća sve punoletne građane koji poseduju hrvatsko državljanstvo i bilo koji važeći dokument Republike Srbije sa slikom, da mogu da glasaju za predstavnike Hrvatske u Evropskom parlamentu, u nedelju, 26. maja - piše u saopštenju. 
 
Mađarski državljani glasove mogu da šalju poštom, građani Rumunije moći će da glasaju u diplomatskim predstavništvima na izborni dan, dok građani Slovačke neće moći da iskoriste to pravo u Srbiji. 
 
U Srbiji će biti otvorena biračka mesta u svim diplomatskim i konzularnim predstavništvima Rumunije, u ambasadi Rumunije u Beogradu, generalnim konzulatima u Vršcu i Zaječaru, Kancelariji za vezu u Prištini
 
Mandat Evropskog parlamenta traje pet godina i on bira predsednika kao i članove Evropske komisije. To je jedina evropska institucija čije članove građani biraju direktno, a poslanici se organizuju po političkim porodicama, a ne na osnovu države porekla. 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar