Vučić i Erdogan na polaganju kamena temeljca za autoput Beograd -Sarajevo

Drugog dana posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji polaganjem kamena temeljca obeležen je početak radova na izgradnji auto-puta Beograd- Sarajevo. Ovom događaju prisustvovali su i srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji je i domaćin posete, kao i trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

-Erdoganu sam izuzetno zahvalan zbog nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu. On je svojim ostankom danas u Beogradu pokazao koliko mu je važan ceo region, i Srbija i BiH. Za nas je danas veoma važan dan, i oko toga se slažemo svi i u Srbiji i u BiH. Srbija je ispunila sve svoje obaveze pred gradnju auto-puta do Sarajeva, i mi se prvom etapom spajamo sa Bijeljinom, zatim sa Brčkom i naravno sa Tuzlom. Nema ni potrebe da govorim o tome koliko je to fantastično za našu trgovisnku razmeru, i u tu svrhu smo danas potezali mape i ucrtavali auto-puteve i nove pruge. Svi smo sa zadovoljstvom gledali u te karte i razmišljali o tome kako ćemo popraviti živote naših ljudi - rekao je Vučić.

Pre toga, u Palati Srbija u Beogradu, održan je Trilateralni samit Srbije, Turske i BiH, čiji su domaćini srpski i turski predsednici. Delegaciju BiH predvodio je Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

Erdogan je u Beograd došao juče, kada mu je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, nakon čega je sa Vučićem razgovarao u četiri oka, potom i na Visokom savetu za saradnju. Tokom dana, predsednici su obišli i izložbu pod nazivom Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije, a otvorili su i Srpsko-turski poslovni forum.

Razmenjeno je devet memoranduma o saradnji u raznim oblastima, od bezbednosti do obrazovanja, kao i izdanja prigodnih poštanskih marki povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

-Obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa, a svaki dolazak predsednika Erdogana dodatno unapređuje te odnose u mnogim oblastima. Hvala našim turskim prijateljima i investitorima koji dolaze u Srbiju i to u mesta koja su za nas veoma značajna, od Kragujevca, Malog Zvornika, Leskovca. Veoma smo zahvalni turskim investitorima koji su pomogli razvoju tih mesta. Sve ovo je dokaz i potvrda naših dobrih ekonomskih, ali i političkih odnosa. Uspostavljeno je veliko poverenje i mi danas gradimo najbolje odnose u istoriji Srbije i Turske i to radimo u interesu obe zemlje. Istovremeno radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana. Hvala Vam na poseti Republici Srbiji.  Kada mi imamo dobre odnose, onda uvek imamo mir-rekao je Vučić.

Tokom zajedničke konferencije za medije, Vučić i Erdogan su u više navrata isticali ekonomsku saradnju dve zemlje, istakavši da će raditi na tome da trgovinska između dve zemlje dostigne 1,5 milijardi evra.

Sa Erdoganom u Beograd došlo je više od stotinu turskih privrednika. Osim o saradnji u najrazličitijim oblastima, ovu posetu obeležiće i infrastrukturni projekti poput rekonstrukcije puta Novi Pazar -Tutin.

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svedoči i podatak da je prošle godine robna razmena premašila milijardu evra. Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru. Prema dostupnim podacima, u Srbiji posluje 515 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.

Predsednik Turske je poslednji put u Beogradu bio pre dve godine, a tada je posetio i Novi Pazar. Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.

 

 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar