GOMEX: Doniraj kupovinom - zajedno do milion dinara institutu za neonatologiju

Čitav novembar je mesec podizanja svesti o prevremeno rođenim bebama, a centralni događaji posvećeni ovim mališanima i njihovoj borbi održavaju se 17. dana ovog meseca. To je datum kada se na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou skreće pažnja na probleme koje imaju ovi mališani i njihovi roditelji. U Srbiji se svake godine prevremeno rodi čak 4.000 beba, a u svetu oko 15 miliona beba dođe na svet pre termina. Najmlađa beba koja se uspešno lečila u beogradskom Institutu za neonatologiju rođena je u 22. nedelji trudnoće i imala je svega 450 grama.

Kao društveno odgovorna, kompanija GOMEX pokrenula je kampanju "Doniraj kupovinom - zajedno do milion dinara institutu za neonatologiju" koja će trajati do kraja godine. Tokom ovog perioda, u svim GOMEX-ovim marketima kupovinom brendova HIPP, BEBIVITA, FRUTEK, LINO I JUVITANA odvajaće se po 5 dinara za pomoć institutu za neonatologiju u Beogradu. Uz kompaniju GOMEX i prijatelje, podršku ovom humanitarnom projektu pružilo je i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Po završetku akcije, Institutu će biti uplaćena sredstva za kupovinu najnovije generacije aparata za nazalnu terapiju visokog protoka sa celokupnom neophodnom pratećom opremom.

Prevremeno rođene bebe na svet stižu sa znatno manjom telesnom masom, a često imaju probleme sa disanjem, vidom, sluhom, zatim motorne probleme. Mnogi od njih prate dete tokom celog života. Prema podacima Instituta za neonatologiju, bolničko lečenje prevremeno rođene dece najčešće traje između 45 i 50 dana, ali što je beba manja to je njeno lečenje duže i zahtevnije. Na Institutu za neonatologiju u Beogradu leči se oko 900 prevremeno rođenih beba. Prijem i lečenje beba čija je težina oko pola kilograma nije retkost, a u ovoj ustanovi je preživljavanje dece koja su teška manje od kilograma sada tri puta veće u odnosu na 2010. godinu. Tačnije, danas u našoj zemlji preživi čak 60 odsto prevremeno rođenih beba, a pre osam godina samo četvrtina prevremeno rođene dece imala je šansu da preživi. Nabavkom neophodnih aparata za Institut za neonatologiju postoji velika šansa da procenat uspešno lečenih beba značajno poraste.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar