Sutra se održava MTB Petrovaradin Fortress Cup

Međunarodne trke planinskih bicikala-MTB Petrovaradin Fortress Cup, druga po redu, održaće se sutra, 2. juna, na Petrovaradinskoj tvrđavi u organizaciji Biciklističkog kluba Novi Sad.  

Za trku su se prijavili takmičari iz 17 zemalja sveta. Publika će imati priliku da vidi dvostruku svetsku šampionku i osvajačicu srebrne medalje na olimpijskim igrama, Irinu Kalentievu, kao i slovačkog olimpijca Martina Haringa, kao i našu olimpijku Jovana Crnogorac
 
Takmičari će se nadmetati u 12 kategorija, i to Kup Srbije - kadeti i kadetkinje, poletarci i poletarke, mlađi poletarci i poletarke, mastersi i CFA. Kup Srbije počinje u 14 časova, a start glavne Međunarodne UCI C1 trke planiran je za 16 časova. Trka je inače u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija) te donosi 60 bodova. Staza je ista i za žene i za muškarce. Ova trka, ne samo što donosi bodove za Olimpijske igre u Tokiju, već je i uvod u održavanje Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu u Novom Sadu 2021. Godine.  
 
-U Srbiji do sada nikada nije bila organizovana trka planinskog biciklizma na ovaj način. Pored toga što je staza atraktivna jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvaramo za javnost. Želimo da stvorimo atmosferu Vimbldona i približimo planinski biciklizam ljudima, te nas zbog toga gore očekuje pravi spektakl. Već dok se budete penjali na Tvrđavu prolazite tik uz stazu i na korak od takmičara, što je nesvakidašnje za ovakve trke kod nas - kaže Nemanja Vajs, direktor trke.  
 
Pored starta nalazi se i takozvana Chill zona, gde će posetioci moći da uživaju u muzici, pojedu sladoled i osveže se.  
 
Posebna atrakcija je Trka guralica - takmičenje u vožnji malih bicikala bez pedala za decu do 5 godina koja počinje u 15.30 časova. Start na ovom Capriolo Gur-Gur Kup-u je besplatan. Dužina trke je 15 metara, a takmičenje se odražava u tri kategorije i to za decu do 3 godine, decu do 4 godine i decu do 5 godina. Devojčice i dečaci voze zajedno, a na startu je najviše šestoro dece, u zavisnosti od broja prijavljenih u narednu rundu ide dvoje ili troje. 
 
-Važno je napomenuti da roditelj daje saglasnost da je dete zdravo i sposobno da učestvuje u trci guralica, a svako dete koje završi trku dobija poklon od Capriola. Takođe organizujemo i tombolu za sve učesnike Capriolo Gur-Gur trke - objašnjava Vajs
 
Petrovaradinska tvrđava će do 19 časova biti zatvorena za saobraćaj. Do starta/cilja, koji se nalaze na parkingu kod Muzeja grada svi posetioci moraće da dođu peške, a usput će moći, da na samo nekoliko metara od biciklista, vide delove trke. Važno je naglasiti da se sve trke, kako kažu organizatori, održavaju, bez obzira na vreme. 
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar