U Apatinu se održava radionica u sklopu evropskog projekta za aktivne devojčice u sportu

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, obišao je danas u Banji Junaković, u Apatinu, radionicu za nastavnike fizičkog vaspitanja i sportske stručnjake, u sklopu projekta Podrška sportu i fizičkoj aktivnosti devojčica – Aktivne devojčice, koji se sprovodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. 

Radionica je namenjena nastavnicima fizičkog vaspitanja iz osnovnih škola, trenerima lokalnih sportskih klubova i drugim sportskim stručnjacima, koji rade sa devojčicama osnovnoškolskog uzrasta. 
 
Batez je podsetio da je reč o ciklusu edukacija, u okviru ovog prekograničnog projekta, koji je otpočeo radionicom u Sentešu, početkom juna. 
 
-Reč je o projektu koji se realizuje već godinu dana, u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, gde je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, prvi put od svog osnivanja, vodeći partner. Resorni sekretarijat ovaj projekat realizuje zajedno sa Fondom Evropski poslovi AP Vojvodine i projektnim partnerima iz Mađarske, Opštinom Senteš i Skvoš klubom Tisa iz Segedina – rekao je Batez i dodao da je ovaj projekat podržalo ukupno šest vojvođanskih opština. Učešće su uzeli Apatin, Odžaci, Čoka, Novi Kneževac, Vrbas i Mali Iđoš. 
 
Batez je ukazao na značaj ovog projekta, koji je resorni sekretarijat pokrenuo s namerom se što više devojčica, uzrasta od 7 do 15 godina, uključi u sportske aktivnosti, koje se održavaju u njihovim osnovnim školama.  Glavno pitanje na koje ovi stručni skupovi treba da ponude odgovor jeste kako motivisati devojčice osnovnoškolskog uzrasta da se redovno bave sportskom i fizičkom aktivnošću i kako ih zadržati u sportu. Tokom radionice biće prezentovana istraživanja, koje je uradio Fakultet za sport Univerziteta Union-Nikola Tesla iz Beograda, sprovedenih u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Vrbasu, koje će najbliže ilustrovati motive i interesovanje u sportu devojčica u osnovnim školama ovih opština. 
 
Pokrajinski sekretar za sport i omladinu najavio je da će projekat Aktivne devojčice u periodu od 1. do 5. jula ugostiti devojčice iz Srbije u Sentešu, gde će se održati letnji sportski kamp. Devojčice iz Mađarske će uzvratiti posetu učešćem na kampu u Adi koji će se održati u periodu od 12. do 15. avgusta. Tokom četiri dana kampa promovisaće se različite sportske aktivnosti među devojčicama uz radionice o zdravom načinu života. Poslednje nedelje septembra u Novom Sadu će biti obeležena Evropska nedelja sporta, kao što su to prošle godine učinili partneri iz Mađarske. 
 
Nakon Apatina, gde će edukovanje sportskih stručnjaka trajati 17. i 18. juna, domaćin naredne edukacije u sklopu ovog projekta biće Vrbas, 9. i 10. septembra
 
Projekat Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica - Aktivne devojčice sufinansira Evropska unija kroz Interreg IPA Program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija sa ukupno 179.235,28 evra, dok ukupan budžet za realizaciju projekta iznosi 210.865,04 evra. 
 
U okviru projekta Aktivne devojčice krajem maja šest vojvođanskih osnovnih škola opremljeno je novom sportskom opremom i rekvizitima za održavanje časova fizičkog vaspitanja. 
 
  

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar