5 saveta za razvoj moždanih vijuga
Autor: Aleksandra
14.11.2018.

Kako se naše telo razvija i raste, isto se dešava i sa našim mozgom koji zahteva brigu i vođenje računa pri svakom koraku. Pravilno funkcionisanje i razvitak su složeni procesi u organizmu koji uspešno napreduju usled brige o svakom delu našeg tela. Velika je zabluda da mozak radi sam od sebe i da ga nije potrebno dodatno podsticati i raditi na unapređivanju njegovih funkcija. Mentalne igre i vežbe, uz pravilnu ishranu, dobitna su kombinacija za razvoj moždanih vijuga, samim tim i za održavanje vitalnih funkcija.

Uključite vežbanje

Kako biste razbili rutinu i podstakli vaše telo da se pravilno razvija, počnite da vežbate . Stanje u koje vaše telo dolazi prilikom fizičke aktivnosti, pomoći će vašem mozgu da radi punim kapacitetom i podstiče nervne ćelije da se umnožavaju. Pored toga, mozak ispušta protein koji je ključan element za poboljšanje dugoročnog pamćenja. Vežbanje smanjuje i nivo stresa, dozvoljavajući vašem telu da se posveti drugim aktivnostima. Ukidanje prepreka ove vrste omogućava bolji rad delova mozga koji su zaduženi za pamćenje, razvijanje i učenje, stoga je neophodno vežbati iz više razloga od želje za boljim izgledom.

Čitanje kao hobi

Glavna odlika čitanja je poboljšanje vokabulara i izražavanja ali ovaj hobi donosi još pozitivnih stvari. Takođe, čitanje podstiče i bolje pamćenje i povezivanje stvari s obzirom na veliki broj slika koje nam prolaze kroz glavu prilikom ove radnje. Dok čitamo, jedna reč može da nas asocira na hiljadu pojmova što poboljšava način razmišljanja. Povezivanje stvari utiče na stimulaciju moždanih ćelija i samim tim na njihovo bolje funkcionisanje. Ovim se smanjuje i rizik od bolesti demencije kao i rizik od oboljevanja od nekih ozbiljnih bolesti. Pronađite literaturu koja će vam prijati jer je jako bitno da ne osećate napor prilikom čitanja.

Učenje stranog jezika

Hobi koji će nam okupirati pažnju podstičući nas da ciljamo ka stvarima koje zahtevaju veći napor i širenje znanja, predstavlja najbolje rešenje za slobodno vreme. Jedno od rešenja može biti učenje stranog jezika koje je jako važno za razvijanje moždanih vijuga. Pronađite kurs koji nudi škola engleskog jezika na popustu i upustite se u kreativno učenje koje će vam posticati želju za znanjem i unapređivanjem. Naučnici smatraju da učenje stranog jezika doprinosi procesu usporavanja starenja mozga što je još jedan razlog više da se upustite u ovaj proces.

Mentalna stimulacija

Konstantno stimulisanje mozga povećava nivo moždanih ćelija i njihov dalji razvitak što je jedan od glavnih faktora za razvoj mozga. Prva i najbitnija stavka jeste spavanje - ukoliko ste neispavani, vaš mozak neće moći normalno da funkcioniše što vas može sprečiti u obavljanju jednostavnih dnevnih aktivnosti. Izazivanje moždanih ćelija da rade i vežbaju čak i najjednostavnijim vežbama poput igre memorije ili kaladonta, pospešiće vaše pamćenje i ubrzati proces razmišljanja. Pronađite pola sata tokom dana da se posvetite nekoj igri koja će vas naterati da malo uključite vijuge i mentalno se razgibate.

Hrana za mozak

Pored svih ovih stvari, pravilna ishrana je jako bitna ukoliko želite da se zaista posvetite kognitivnom razvoju. Postoje određene namirnice koje su bogate vitaminima koji pozitivno deluju na razvoj moždanih ćelija i njihov ubrzani rast te je potrebno uključiti ih u ishranu. Neke od njih su avokado, borovnice, brokoli, celer, crna čokolada kao i brojne druge. Hrana za mozak je bogata antioksidantima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima koji snabdevaju organizam energijom i stvaraju zdravo okruženje za podsticanje razvijanja. Uključivanjem ovih namirnica u ishranu, podstičemo razvitak moždanih ćelija i njihovo umnožavanje u okolini koja je zdrava.

Ne zaboravite na zdrav društeni život i uključivanje u što više aktivnosti koje podrazumevaju interakciju sa drugim ljudima. Dokazano je da grupni rad stimuliše takmičarski duh što tera čoveka da se više trudi i uključuje veći napor pri dolasku do rešenja i procesa razmišljanja.

Foto: Pixabay / libellule789


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar