Zeleno i zdravo na našoj trpezi
Autor: Redakcija
08.04.2019.

U našoj zemlji pojam organske hrane se pojavio pre nekoliko godina i od tada do danas većina ga nije pravilno shvatila. Mnogi od nas još uvek organsku iliti zdravu hranu, proizvedenu na biološki zdrav način, smatraju nekakvim trendom, novotarijom kakvom. Ali, ona je sve samo nije nova. To je hrana kakvu su jele naše bake i deke, ili prabake i pradeke. Hrana koja se proizvodi da ima ukus, da ima miris, da nas leči i hrani. A ne hrana koja se proizvodi samo radi profita, da bi je svake godine bilo sve više i više i, naravno, sa što manje gubitaka. To je hrana bez pesticida, veštačkih đubriva, hrana koja nije GMO.  

Koliko puta ste se, nalazeći se u nabavci, u hipermarketima, prodavnicama zdrave hrane ili pijacama zapitali koliko je to zapravo zdrava hrana? Neki od vas sigurno svaki put, i svaki put ste, verovatno, ostali bez odgovora. Sve do momenta dok ne dođete kući i probate to što ste kupili ili pripremite zdrav nedeljni ručak, a onda čujete sud svoje porodice. Ako je odlična i ukusna, onda verujete da ste uradili pravu stvar.  
 
Većina vas, sa punim pravom, voli da zna na koji način je proizvedeno, odnosno, gajeno to što kupuje. Posebno u proleće, kad je sve što je zeleno prioritet na stolu. Zelena salata, keleraba, mladi kupus, tikvice, celer, mladi spanać, krastavci, paradajz, široka je lepeza povrća koje može naći u prodaji. Da bi bili ukusni i lepi plodovi neophodna je proizvodnja bez upotrebe bilo kakave hemije. Upravo tako proizvode Novosađani, ali i meštani Apatina i Sombora, mogu naći u prodavnicama Pinćir bio. Oni imaju sopstvenu proizvodnju uz primenu biološke zaštite. U njihovoj proizvodnji, kažu u Pinćir bio, biljke rastu na organskom tresetu. 
 
- U tom tresetu nikad ništa nije raslo jer se kopa na velikim dubinama u hladnim severnim predelima, a na tim dubinama nema uslova za rast korova ili razvoj patogena. Upravo iz tog razloga nema potrebe za herbicidima jer se korovi ni ne pojavljuju. Mi za oplodnju ne upotrebljavamo veštačke hormone koji su nelegalni već koristimo bumbare za oprašivanje cvetova. Njih uvozimo iz Belgije. Protiv insekata se borimo isključivo drugim insektima, a oni se nazivaju predatori. Jedan od najvažnijih „saradnika“ u našoj proizvodnji su, recimo, i hiljade bubamara koje, takođe, uništavaju biljne vaši i koje, po potrebi, puštamo u plastenike. Dakle - nema upotrebe insekticida. Prihrana biljaka se vrši isključivo djubrivima organskog porekla, dakle - nema upotrebe veštačkih djubriva. Semena nisu GMO. Ostala sredstva koja se koriste u ovoj proizvodnji su na bazi drugih biljaka, gljivica, smola...Većina biljaka se uzgaja u plastenicima i na taj način biljke su zaštićene od spoljašnjih štetnih uticaja, kiselih kiša, štetnih gasova - objašnjavaju u Pinćir bio. 
 
Poenta ove proizvodnje jeste da se dobiju potpuno zdravi i bezbedni proizvodi, bez upotrebe hemije ali sa visokim prinosima kako bi cena istih bila jednaka ili za nijansu veća od redovnih proizvoda, a daleko ispod cene organskih proizvoda.  
 
-Organski proizvodi imaju visoku cenu samo zato što su prinosi mnogo manji. Upravo iz tih razloga, svet već uveliko menja standarde i sve više se okreće ka ovoj proizvodnji jer se pokazala kao najbolje rešenje. Nadamo se da će jednog dana biti mnogo više proizvodjača integralne proizvodnje, što podrazumeva zdravije proizvode na našem tržištu - navode u Pinćir bio.  
 
 
 
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar