Giht: Najvažnija pitanja i odgovori
Autor: Redakcija
26.02.2019.

Kada se razbolimo ili kada se osećamo loše i jasno je da nešto nije u redu sa našim zdravljem, osnovno pitanje koje postavljamo jeste kada ćemo opet moći normalno da funkcionišemo i kada će sve to da prođe. Najvažnije pitanje koje tada možemo postaviti sebi je šta je potrebno da promenimo da bismo se izlečili. Pored obavezne posete lekaru, važno je biti svestan da će osim lekova verovatno biti potrebno promeniti neke životne navike.

Ista je situacija i sa gihtom. Kada nam se prvi put dogodi napad gihta verovatno se pitamo zašto nam se dogodilo, a onda krećemo i da se preispitujemo i možda i krivimo sebe, jer smo svesni da smo sami doprineli da nastane tako jak bol. U nastavku teksta pokušaćemo da damo odgovore na pitanja koja verovatno u tim situacijama najčešće postavljate sebi.

Zašto se meni javio giht?

Giht se najčešće javlja kao posledica preterivanja u nezdravim navikama i zbog nebrige o zdravlju. Giht se javlja kada se kristali mokraćne kiseline zadržavaju u našem organizmu, a zatim se talože u zglobovima, gde dolazi do upale. Nekada lekari kažu da to može da ima veze sa godinama, međutim, najčešće ima veze sa jako lošim načinom života. Preterivanje u lošoj hrani, hrani koja je previše začinjena, masna, slana ili slatka, nedostatak fizičke aktivnosti, sedenje, cigarete, velike količine alkohola, neredovna ishrana, kafe, gazirani i slatki sokovi - sve to može dovesti do pojave gihta, te ukoliko ste se pronašli ovde da znate da je u tome glavni problem i da ćete, pored terapije koju dobijete, to morati da menjate.

Da li muškarci češće dobijaju giht od žena?

Statistika kaže - da. Žene u mnogo manjoj meri dobijaju giht, ali opet ni to nije isključeno. Najrizičnije grupe muškaraca koji dobijaju giht su oni muškarci koji su prešli četrdesetu godinu i koji ne žive baš najzdravije. Oni imaju veći rizik sa se susretnu sa gihtom nego žene. Takođe, osobe sa određenim zdravstvenim problemima takođe mogu da dobiju i giht. Na primer, osobe koje boluju od dijabetesa, kao i svi oni koji imaju problem sa visokim krvnim pritiskom, imaju i povećani rizik za nastanak i ove bolesti.

Da li se bol rešava lekovima?

Da, bol koji izazvia giht se može regulisati lekovima . Međutim, dobro pazite koje lekove uzimate, odnosno uzimajte samo one koje vam vaš lekar prepiše, nikako nemojte uzimati lekove na svoju ruku. Onog trenutka kada se giht povuče i bol prestaje. Treba da znate da će se bol javiti svaki put kada se giht pojavi. Neki pacijenti kažu da je bol čak i jači kada se giht javi drugi put, tako da imajte u vidu to kada krenete da se vraćate vašim starim lošim navikama.

Da li se giht javlja samo jednom?

Na žalost ne. Giht može i najčešće se i vraća. U većoj opasnosti su mlađi koji dobiju giht, jer je kod njih procenat vraćanja veći. Ipak, on se vraća i kod starijih osoba, ako se ne pridržavaju uputstva i svega što im je doktor naložio. Ako vam se giht vratio to znači da ste verovatno nastavili da živite istim načinom života i da ništa niste promenili ili da ste nešto minimalno promenili, što naravno nije bilo dovoljno. Pretpostavljamo da će vas taj drugi napad opomenuti da je potrebno mnogo više voditi računa o svom zdravlju i čuvati svoje telo.

Foto: Pixabay / backy3723


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar