Kako prevazići strah od ginekologa?
Autor: Redakcija
11.06.2019.

Redovni ginekološki pregledi makar jednom godišnje preporuka su stručnjaka. Zahvaljujući kontrolnim pregledima lakše se mogu prevazići neki problemi ili uočiti uzroci nekih mogućih budućih problema. 

A zar nije bolje sprečiti nego lečiti? 
 
Međutim, mnoge devojke se boje da odu kod ginekologa. Pomisao na ginekološku ordinaciju mnogima stvara neugodan osećaj, a nema razloga za tim. 
 
Naime, prvo što će vas ginekolog pitati jeste ime i prezime, starost i razlog zbog kojeg ste došle na pregled, jer se većina devojaka na pregled javlja tek kada oseti neku tegobu. 
 
Zatim najčešće slede pitanja o porodičnoj i tvojoj medicinskoj istoriji. Možda bi najbolje bilo kada biste se ranije pripremile za neka pitanja poput sledećih: 
 
-Da li ste ranije imale neke ozbiljnije zdravstvene probleme, u detinjstvu, možda neke operacije ili urođenu bolest i da li ste na nešto alergične? 
-Kakvog su zdravlja vaši najbliži? Da li pate od visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti, psihijatrijskih bolesti i sl? 
-Da li koristite neke lekove i u kojim dozama? 
-Kada si prvi put dobila menstruaciju, a kada se dogodila poslednja menstruacija? 
-Koliko dana ti traje menstrualni ciklus? 
 
Naravno, ovo su samo neka od pitanja koja vam ginekolog može postaviti i reč je o uopštenim pitanjima. Zatim bi trebalo da uslede nešto intimnija pitanja koja se odnose na vaše ljubavne veze, seksualno iskustvo, ali i način ishrane. 
 
Zbog ovih pitanja mnoge devojke se nekada neprijatno osećaju, ali nema potrebe za tim. Važno je da znate da sve što se kaže u okviru ginekološke ordinacije ostaje u okviru nje. Imajte poverenja u svog lekara, jer sve informacije koje kažete su poverljive i neće ih niko drugi saznati. Lekarima su odgovori na intimna pitanja važni, jer će na osnovu njih moći da procene kakvo je vaše zdravstveno stanje. 
 
Intimna pitanja koje ginekolog može da vam postavi 
 
Još jednom da napomenemo, sve što se kaže unutar ginekološke ordinacije tu i ostaje, zato ne brinite. Iskreno odgovorite na sva pitanja koje vam ginekolog postavi, jer su ona od izuzetnog značaja za procenu vašeg zdravlja. 
 
Najčešća pitanja su: 
 
-Da li osećate peckanje ili bolove u predelu genitalija? 
-Da li imate bolne seksualne odnose? 
-Da linste nekada do sada imali neku seksulanu bolest? 
-Da li konzumirate opijate? 
-Da li ste na nekim dijetama, da li konzumirate alkohol i da li pušite? 
-Koliko imate seksualnih partnera? 
 
Naravno, pitanja zavise od osobe do osobe i uglavnom su prilagođena starosti pacijentkinje. U svakom slučaju, ovo su samo okvirna pitanja.  
 
Najčešća pitanja ginekologu 
 
Vi uvek možete nešto da pitate lekara, jer su oni tu da odgovore na svaku vašu nedoumicu, a ako miskite da ćete nešfo zaboraviti, zapišite na papir sve što bi moglo da vas interesuje. Evo šta pacijentkinje najčešće žele da znaju: 
 
-Kako se zaštiti od seksualno prenosivih bolesti? 
-Da li je normalno ako su grudi nekada osetljivije? 
-Kako se osloboditi jakih grčeva kod menstruacije? 
-Kako se najbolje zaštiti tokom seksualnog odnosa? 
-Da li je bolan vaginalni pregled? 
-Kako se testirati na HIV i kada je potrebno uraditi ovaj test? 
 
Ako se već odavno pripremate za ginekološki pregled, ne čekajte više, nego zakažite svoj pregled odmah. Nema razloga za strah, jer ništa ne boli! 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar