5 znakova da je došlo vreme da menjate automobil
Autor: Redakcija
12.06.2019.

Najvažnije odlike koje svaki automobil mora da poseduju svakako su sigurnost i bezbednost. Iako je osnovna namena vozila da preveze ljude od tačke A do tačke B, mehanizacija ispod haube je izuzetno složena, te ukoliko se primete sitne promene, neophodno je obratiti se stručnjacima na vreme.

Čak i ako dođe do toga da automobilu nema pomoći i da se ne može popraviti, ne treba očajavati, jer kada su u pitanju havarisani automobili mogu se prodati različitim agencijama koje se time bave. U nastavku teksta pročitajte koji su to znakovi koji pokazuju da je došlo vreme da menjate automobil.

Curenje ulja - znak da postoji problem

Ukoliko primetite mrlje ispod vozila, to može ukazivati na to da vaš automobil ima ozbiljnih problema. Ako primetite nekoliko kapi s vremena na vreme, nema potrebe da brinete, ali je bitno pratiti stanje i kontrolisati da li se curenja ulja ponavlja.

Međutim, ako curenje stvara barice ispod vozila, može se veoma brzo isprazniti ulje u vašem automobilu i tako napraviti veliku havariju motora. Iz tih razloga se savetuje da se automobil servisira čim se primete prve kapi ulja, kako ne bi došlo do većih problema.

Kako ulje nije jedina tečnost koja je potrebna kolima da funkcionišu, od izuzetne je važnosti da se prati stanje i drugih tečnosti u automobilu, koje ukoliko ne kontrolišete redovno mogu dovesti do ozbiljnih problema i ugroziti optimalno stanje vozila.

Lampice na kontrolnoj tabli upozaravaju da postoji problem

Upozoravajuća svetla, kako im samo ime kaže, upozoravaju na mogući problem koji postoji u kolima. Naime, lampice na kontrolnoj tabli ukazuju na problem ispod haube, te nikako ne bi trebalo da ih zanemarite.

Ove lampice mogu da predstavljaju sve vrste problema, od lošeg stanja u kočionom sistemu, pa sve do niskog nivoa ulja u vozilu. Ukoliko je uključeno više slušalica, sigurno je da je vašem automobilu potrebna veća pomoć.

Ukoliko vam se upali neko svetlo na kontrolnoj tabli, pravi je trenutak da zatražite pomoć i da se obratite mehaničaru. Ignorisanje upozoravajućih lampica može dovesti do otkazivanja motora, što ako bi se desilo u toku vožnje može imati fatalne posledice.

Izduvni gasovi u boji ukazuju na moguće probleme

Ako se desi da autombil izbacuje plavi dim - ulje gori! Kao uzrok toga mogu biti oštećene karike ili zapušeni ventili, a nerešavanjem ovog problema na vreme mogu se oštetiti katalizatori.

Gusti dim bele boje koji ostaje iza vašeg automobila ukazuje na sagorevanje rashladne tečnosti motora. To zapravo navodi na to da su ili uništeni cilindri ili da je pukla glava motora. Dim ove boje se javlja i usled sagorevanja tečnosti, odnosno ulja za transmisiju.

Međutim, ukoliko je dim iz auspuha crn, to upozorava na mnogobrojne probleme. Ako auto svaki put kada se pali, izbacuje dim crne boje, nesumnjivo je da je motor automobila oštećen. U tom slučaju je neophodno servisirati automobil, kako ne bi došlo do otkazivanja mašine.

Ako auto sporo pali - problem je prisutan

Sporo startovanje automobila je jedan od pokazatelja da sa kolima nešto nije u redu. Ako vaš auto vergla kada okrenete ključ, vrlo je verovatno da je akumulator prazan i da je neophodno napuniti ga ili ga zameniti, kako bi auto mora da se menja.

Pored akumulatora, sporo paljenje automobila može ukazivati i na probleme sa alternatorom, anlaserom, svećicama, zapušenim diznama, te je nužno potražiti pomoć i zakazati kod mehaničara, kako bi se pronašao tačan uzrok problema.

Ako se dešava da auto u startu ne upali, ali da ponovnim okretanjem ključa automobil ipak upali, svakako se savetuje da se auto servisira, kako ne bi došlo do potpunog otkazivanja vozila.

Čudni zvuci koje automobil ispušta ukazuju na probleme u autu

Do čudnih zvukova, kao što su škripanja i lupkanja, dolazi onda kada automobil prelazi preko neravnina ili lošeg puta. Međutim svi čudni zvuci ukazuju na potrebu za stručnim servisom, stoga je neophodno obratiti se mehaničaru što pre.

Ukoliko se taj zvuk javlja kada je volan u potpunosti zakrenut, verovatno je u pitanju problem sa upravljačkim sistemom. Cviljenje koje se čuje tokom vožnje u leru može da bude uzrokovano starim remenima, dok lupkanje može da ukazuje na nivo ulja, kao i na podizače ventila.

Mnogi signali koje automobili daju svojim vozačima, nesumnjivo ukazuju na moguće probleme koji neretko znače da je idealno vreme da se vozilo zameni nekim novijim i mlađim. Stoga, kako vas vaš automobil ne bi neprijatno iznenadio i zahtevao pomoć na putu servisirajte vaš auto redovno i posvetite mu se sa puno pažnje.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar