Pakovanja za kosu - kako i kada ih koristiti
Autor: Redakcija
18.08.2020.

Svi smo se bar jednom susreli sa problemom krte ili ispucale kose, kada svi regeneratori i redovna nega ne pomažu.

Ovo se najčešće dešava onda kada je naša kosa izložena nekim agresivnim supstancama kakve mogu biti prisutne u farbama za kosu.

Visoke temperature mogu oštetiti našu kosu leti, a isti efekat na nju ima i feniranje, kao i peglanje presama za kosu. Slana voda, iako se blagotovorno i antimikrobski odnosi prema koži, agresivno deluje na vlasi naše kose, a sa druge strane zima, hladnoća, vlaga i vetar imaju svojstvo isušivača naše kose.

U svim ovim uslovima neophodno je posegnuti za dubinskom negom kakvu našoj kosi mogu pružiti samo pakovanja za kosu. Naučićemo vas da razlikujete pakovanja za kosu kako biste odabrali baš ono koje odgovara vašim potrebama.

Koje pakovanje za kosu izabrati

Pri odabiru pakovanja za kosu važno je napraviti razliku između hidrantnih, proteinskih i kombinovanih pakovanja. U skladu sa potrebama i stepenom oštećenosti kose biramo i vrstu pakovanja.

Hidrantne maske koriste se pri manjim oštećenjima kose, onda kada našoj kosi nedostaje sjaja, elastičnosti, hidriranosti i mekoće. U slučajevima ozbiljnijih oštećenja kose ili nemogućnosti stilizovanja kose, pakovanja koja treba da koristimo su ona namenjena sprečavanju elektrostatičnog efekta ili proteinska pakovanja koja targetiraju visoko oštećenu, lomljivu i suvu kosu.

Proteinske maske sadrže keratin, koji je gradivni element naše kose, nadoknađujući ga na taj način.

Pročitajte još: Saveti za brži rast kose

Hidrantne maske za kosu

Svojim blagim i prirodnim sastojcima, hidrantne maske za kosu nadoknađuju izgubljenu vlažnost naše kose usled štetnih spoljašnjih faktore. One najčešće u svom sastavu imaju prirodna ulja (poput arganovog, kokosovog, avokadovog) koja hrane našu kosu ali i stvaraju zaštitni sloj oko nje, ali i korisne biljne ekstrakte i alkohole koji nemaju svojstvo isušivanja kose - poput pantenola.

Pantenol ima osobinu da sebe vezuje molekule vode i zato se često koristi u različitim kozmetičkim preparatima za hidrataciju.

Elektrostatički efekat i kako ga pobediti

Elektrostatični efekat najveći je neprijatelj lepog i kontrolisanog izgleda kose. On narušava svaku frizuru i manifestuje se sitnim lebdećim dlačicama koje se izdvajaju iz pramena kose koji čine da naša frizura izgleda neuredno.

Elektrostatički efekat na kosi javlja se prilikom četkanja kose, isušivanjem vlasi feniranjem, grubim prevlačenjem tkanina preko glave (prilikom oblačenja) ali i boravkom u prostorima poput tržnih centara gde je prisustvo eliktriciteta veliko.

U kombinaciji sa vlagom i najbolje stilizovana frizura propada. Zbog toga sve veći broj proizvođača pravi pakovanja za kosu sa katjonskim balzamom protiv elektrostatičnog efekta. Ona su pravo rešenje za kosu sklonu tome da se naelektriše.

Proteinska nega

Farbanje, blajhanje, feniranje i peglanje kose oštećuju proteinsku strukturu folikula dlake i zbog toga ona postaje iskrzana i suva. Tu na scenu stupaju proteinska pakovanja koja hidrolizovanim keratinom dubinski hrane vlas.

Hidrolizovani keratin dolazi u kombinaciji sa keratinom, koji stvara zaštitni sloj na dlaci. Na taj način ova pakovanja pružaju potpunu regeneraciju i naknadnu zaštitu kose. Osim keratina, proteinska pakovanja mogu sadržati i Omega 6 masne kiseline koje obnavljaju lipidni sloj kose, ali i pšenične proteine, propolis i aminokiseline.

Pakovanja za kosu postaju imperativ lepe i zdrave kose, jer sve veće zagađenje i gradski uslovi života nemilosrdno ostavljaju posledice na našu kosu. Zbog toga je važno dobro proceniti stepen oštećenosti naše kose i odabrati adekvatno pakovanje za njenu negu.

Ova i druga kvalitetna pakovanja možete poručiti na online shopu prodajakozmetike.comBellissima shop snabdeva profesionalne frizere sa preparatima za najbolju negu kose.

 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar