Najčešće kazne za vozače i kako ih izbeći
Autor: Aleksandra
23.11.2018.

Zakoni za vozače, kao i sami zakoni koji važe u saobraćaju, sve su rigorozniji i oštriji, što svakako dovodi do češćih kazni, plaćanja istih, ali i dobijanja kaznenih bodova čijim se skupljanjem dolazi do oduzimanja vozačke dozvole. To svakako nije nešto što je potrebno bilo kom vozaču, pa bi trebalo na prvom mestu da se vodi mnogo više računa o tome kako se ponašate kao učesnik u saobraćaju, da li poštujete bar većinu propisa, te koliko ste svesni da neke greške mogu da dovedu do ozbiljnih pogreški, iako su naizgled prilično bezazlene. Definitivno je to da su kazne sve učestalije, a evo koje su to najčešće i kako možete da ih sprečite.

Držači za telefone - rešenje za kazne zbog razgovora

Jedna od sigurno najčešćih kazni jeste ona koja se piše zbog korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje. Ono što vam je u tom slučaju potrebno jesu držači za telefon koji će vam omogućiti da koristite mobilni telefon bez ikakve smetnje, ali i bez bojazni da ćete biti kažnjeni zbog toga. Auto držači za mobilni su dodatna oprema koja je potrebna svakom automobilu, ne samo da vas ne bi kažnjavali, već vam to omogućuje da zovete, razgovarate, bez toga da sklanjate pogled sa kolovoza, jer držači za telefone mogu lako da se postave sa vaše desne strane, odmah do volana i tako vam daju potpunu preglednost kako puta, tako i samog telefona.

Kazne za nevezan pojas

Ovo je verovatno najčešća i kazna koju najviše učesnika u saobraćaju plaća. Ovo nije kazna koja se tiče isključivo samo vozača, već apsolutno svih putnika, budući da sedeli na suvozačevom mestu ili pozadi, obavezni ste da vežete pojas zbog svoje sigurnosti u trencuima naglog kočenja ili sudara sa drugim vozilom.

Kazne za nevezan pojas su sve veće , što svakako navodi učesnike da se vezuju, a osim toga, tu je bezbednost koja bi trebalo da vam je najvažnija, a nju vezan pojas upravo obezbeđuje. Osim toga, kazna može da se piše i za nepravilno vezan pojas, a vozači često umeju i da zakamufliraju, što govori u prilog tome da je bolje da vodite računa o tome da vaš pojas uvek bude pravilno vezan, nego da trpite prilično jake posledice.

Kazna za vožnju u alkoholisanom stanju

Česta kazna, ali i velika greška brojnih vozača, jeste vožnja u alkoholisanom stanju. Kazna za ovaj prekršaj nije isključivo novčana , jer se vozači upućuju odmah na trežnjenje, a tu je i oduzimanje dozvole. Glavni razlog ove rigoroznosti, što većina i zna, jeste činjenica da se najveći broj saobraćajnih nesreća dešava upravo zbog upravljanja vozilima pod uticajem alkohola, zbog čega je zakon doneo najstrožije kazne.

Međutim, ne samo zbog kazne, već na prvom mestu zbog svoje sigurnosti, sigurnosti vaših putnika, ali i svih ostalih učesnika u saobraćaju, ne vozite u takvom stanju. Rešenje uvek postoji. Jedno od njih nalazi se u taksi prevozima, pa je bolje jednom dati nešto više novca za prevoz nego gorivo, budući da samo jedan pogrešan korak može svakoga da košta života u tom slučaju.

Foto: Pixabay / Free-Photos


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar