Saveti za dekorisanje dečije sobe
Autor: Redakcija
01.04.2019.

Dečije sobe predstavljaju multifunkcionalni prostor u kojem treba obezbediti dobre uslove za spavanje i odmor, ali i za učenje i igru. Ranije su se sobe za dečake tradicionalno krečile u plavo, a za devojčice u roze i nije bilo mnogo polemike oko dekoracije sobe. Danas, umetničko oslikavanje zidova dečijih soba je odličan izbor za dekorisanje sobe za mališane, jer na taj način svaka soba postaje posebna, rađena baš po želji deteta.

Ono što je vrlo važno je uključiti decu u uređenje njihove sobe. Iako ponekad nećete shvatiti sve njihove želje, prihvatite bar deo njihovih predloga, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama. Prilikom uređivanja dečije sobe, nije potrebno brinuti samo o dekoraciji i funkcionalnosti, već i o tome da ceo prostor bude zdrav. U nastavku teksta pročitajte neke savete u vezi sa dekoracijom dečije sobe i počnite sa akcijom opremanja.

Podovi i zidovi kao temelj dečije sobe

Kao veoma zahvalan pod u dečiji sobama, stručnjaci izdvajajulaminat. Glavna prednost laminata je velika otpornost i lak način održavanja, kao i veliki izbor boja. Ukoliko je soba namenjena mlađoj deci, savetuje se da soba ima tepih, jer mala dece dosta vremena provode na podu. Tepih će ujedno i dekorativno veoma upotpuniti ceo prostor. Takođe, bukov parket može biti veoma interesantan izbor.

Kada su u pitanju zidovi, zavese i tapete su odličan dodatak enterijeru, ali je danas veoma popularno oslikavanje zidova po želji, pa ukoliko ne znate to uraditi sami, postoje stručnjaci koji se time bave, te zatražite pomoć kako bi ispunili želje vašeg mališana.

Različite animacije, crtani filmovi i omiljeni dečiji junaci oslikani na zidu mogu biti interesantan izbor, ali i učiniti boravak u sobi lepšim. Može se oslikati cela soba ili samo deo zida, efekat će biti magičan u svakom slučaju.

Rasveta i osvetljenje - bitan element svake dečije sobe

U dečijoj sobi je vrlo bitno osvetljenje, pa je najidealnije da soba bude pozicionirana tako da ima dosta prirodnog osvetljenja. Međutim, ukoliko to nije moguće, lampe različitih oblika i veličina mogu biti odlično rešenje da se stvori drugačiji ambijent koji je totalno osvetljen. Ono na šta treba obratiti pažnju je da se izbegavaju podne lampe, jer one nisu praktične za malu decu.

Kada je osvetljenje u pitanju, fokus treba biti na kvalitetnim stonim lampama koje deci umnogome olakšavaju razne aktivnosti kao što je recimo učenje, ali i igranje Takođe, ono što doprinosi kompletnom enterijeru su lusteri koji se mogu naći u različitim dezenima i oblicima tako da zadovolje želje svakog mališana.

Kreveti i ormani - najkorisniji nameštaj u dečijoj sobi

U zavisnosti od kvadrature sobe i od toga da li sobu deli više mališana, treba birati nameštaj. Ukoliko je soba za dvoje ili više mališana, idealno bi bilo imati krevete na sprat koji su deci veoma interesantni, a ujedno štede na prostoru.

Ako je soba za jedno dete, u dogovoru sa njim treba birati krevet, pa se možete odlučiti za različite modele, raznih veličina i oblika. Najbitnije je znati kako da kombinujete boje u sobi , tako da ceo prostor bude opremljen kao prava mala oaza za vaše dete.

Kao i pri uređenju kancelarije na primer, tako i pri dekoraciji dečije sobe treba brinuti o obezbeđivanju dovojno prostora za odlaganje. Kada je u pitanju odlaganje u dečijoj sobi, najidealnije bi bilo imati posebno mesto za odlaganje igračaka kako ih ne biste stalno preskakali i kako se deca ne bi povredila. U tome vam može veoma pomoći kreveti sa fiokama i police za zidove, kao odlično rešenje u uštedi prostora. Takođe, ormani velikih dimenzija mogu biti dobar odabir, gde se pored garderobe mogu odlagati i igračke i knjige.

Detalji kao glavni alat u dekoraciji dečije sobe

Kao što postoje ekonomski saveti za uređenje stana , treba imati na umu i ekonomično uređenje dečije sobe. Pri dekoraciji dečije sobe, treba imati na umu da vaše dete neće uvek biti malo i da će se ukus deteta menjati, te sobu treba učiniti maksimalno funkcionalnom. Kako se ne bi često menjao enterijer dečije sobe, treba imati na umu da je potrebno zadovoljiti ukuse i nižeg i višeg uzrasta.

Gledajte da nameštaj bude što neutralniji, jer od njega najviše zavisi konačan izgled sobe, dok detaljima možete svaku prostoriju prilagoditi svačijim željama . Da su detalji glavni alat u dekoraciji dečije sobe govori i činjenica da se njima može postići sve što se poželi uz malo kreativnosti. Naime, mnoge detalje možete sami napraviti, dok pojedine možete kupiti po veoma povoljnim cenama.

Cilj svake dečije sobe je da postoji dovoljno mesta za igru i izražavanje kreativnog duha. Dečija soba se može opremiti bez mnogo investicija uz malo mašte i volje za veoma kratak vremenski period. Kako je to kutak za mališane, dečije želje treba ispoštovati uz pravilno usmeravanje. Samo uređenje dečije sobe je zasigurno pravi izazov, ali i uživanje, jer se dekorisanjem dečije sobe stvara prostor koji će biti maštovit, podsticajan i prijatan za boravak vašem detetu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar