Saveti za uređenje kuhinje sa ograničenim budžetom
Autor: Redakcija
01.04.2019.

Jasno je da je kuhinja izuzetno važan deo svakog doma ili kancelarije. Kao i svaki deo prostora, i kuhinja se mora održavati, a kada dođe vreme za to i renovirati. Zavisno do toga da li uređujete sasvim novu kuhinju ili renovirate staru - troškovi će biti različiti, a ono što je činjenica je da uređenje kuhinje obično vrlo skupo.

Kada uporedimo uređenje kuhinje sa većinom drugih mesta u kući, jasno je da je ovo jedno od najskupljih radova u koje se možete upustiti. Dobra vest je da za vas imamo savete za uređenje kuhinje sa ograničenim budžetom, te ćete njih moći da pročitate u nastavku teksta.

Temeljno isplanirajte izgled vaše buduće kuhinje

Dobro isplanirajte način na koji ćete urediti kuhinju. Od mesta na kome će biti sudopera, pa do izgleda koji šporet želite da ima - sve ovo biste morali da znate pre nego što počnete sa samim uređenjem. Plan prostora i to gde će kuhinjski elementi stajati i koliki će biti najvažniji je kada je reč o uređenju kuhinje.

Bez ovoga ne možete da počnete sa uređenjem kuhinje, odnosno možete, ali to će biti mnogo haotičniji i duži proces, tako i skuplji, a krajnjim produktom verovatno nećete biti zadovoljni. Kuhinja je mesto u kome ćete provoditi mnogo vremena, a želite da njen novi izgled traje što duže, pa se uverite da ste je dobro prostorno i estetski isplanirali, a potrudite se da budete i ekonomični .

Najjeftiniji kuhinjski elementi

Kupovina najjeftinijih kuhinjskih elemenata može da pomogne, ali ne garantuje dugoročnu uštedu, s obzirom na to da obično cena ide na račun kvaliteta, pa će se ovi kuhinjski elementi, kao i uređaji, bela tehnika i posuđe, brzo pokvariti i pohabti, te ćete vrlo brzo morati iznova da krenete u proces uređenja doma, što iziskuje nove troškove.

Ipak, ne znači uvek da je niska cena isto što i nizak kvalitet. Zbog toga savetujemo da, pre svega, krenete u temeljno istraživanje i informišete se o različitim prodajnim lancima, firmama i samom nameštaju za kuhinju, kao i kuhinjskim elementima, te o njima više i saznate, a zatim steknete sposobnost da sami uočite kvalitet nekog od ovih proizvoda i njegov odnos sa cenom.

Pokušajte da obnovite stare kuhinjske elemente

Novi kuhinjski elementi su obično izuzetno skupi. Naravno, ako kuhinju uređujete od samog početka, nemate izbora. Ipak, ako renovirate staru kuhinju - pokušajte da obnovite stare kuhinjske elemente. Neverovatno je koliko se običnim farbanjem starog elementa on može osvežiti i dobiti potpuno drugačiji i svežiji izgled, a kada to budete uradili - bićete zapanjeni efektima.

Pohabana drvena površina takođe se može rešiti obnavljanjem, odnosno zamenjivanjem njenog spoljnog sloja, a ne kupovinom sasvim nove kuhinjske police. Ako niste sigurni u svoje umeće, postoje profesionalci kojima je ovo glavno zanimanje, pa slobodno ovo prepustite njima, a rezultati će vas oduševiti.

Ipak, staro posuđe i bela tehnika teško da se mogu oporaviti i obnoviti, pa ipak kupite novo. Na primer, kvalitetan tiganj je pola posla kada je reč o vašem budućem “radu” u kuhinji, kao i ostalo posuđe i bela tehnika, pa u vaš plan budžeta obavezno uvrstite ove elemente.

Uradite sami ono što možete

Radije sami uradite onoliko koliko možete kada je reč o uređenju kuhinje, nego da prepuštate poslove radnicima. Naravno, važno je da radnici urade ono što vi ne možete, kao i to da oni budu što bolji u svom poslu. Za ovo se važi isto što i za jeftine kuhinjske elemente. Najskuplji majstori nisu i najbolji, pa se dobro raspitajte o ponudi ove usluge na tržištu.

Ono što možete - uradite sami, na ovaj način uštedećete novac, a rezultati će sigurno biti jednako dobri. Jednostavni poslovi ne iziskuju mnogo znanja, a uz nekoliko youtube tutorial-a, ovo će biti vrlo prosto.

Uz praćenje ovih saveta sigurno ćete uštedeti na uređenju kuhinje, a obavezno prilikom kupovine novih uređaja, kuhinjskih elemenata i posuđa razmišljajte o njihovom kvalitetu, pre nego o estetici ili zvučnosti imena brenda koji ih prodaje. Tako ćete, dugoročno, rezultatima biti najzadovoljniji.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar